Blog : Spannende momenten wegwuiven of juist niet?

0
506
Spannende Momenten

Al drie weken zegt ons meisje ‘mama ik vind het zoooo spannend de balletuitvoering, wat nou als ik het niet goed doe’, tranen verschijnen in haar oogjes. Mijn bemoedigende woorden dat ze het zeker weten leuk gaat vinden en wij allemaal rete trots zijn (ik zei het iets pedagogisch verantwoorder), neemt ze niet van me aan. Ook de super lieve woorden van haar grote broer; wij geloven in jou! (ik smolt), legt ze naast zich neer. De laatste les bij Fit by Rox moet ze zelfs een beetje huilen, maar een geluksknuffel van haar balletjuf Manon lost het op (goed opgelost juf!). Vandaag bij Gooiland Hilversum vindt ze het nog een beetje spannend, dus lekker tegen mij aan laat ik haar het podium zien ‘kijk daar zaten we met brandweerman Sam’ en ik laat haar het plekje zien waar ik zal zitten. Ik voel hoe ze ontspant en ik breng haar naar de verzamelplek. Zodra ze haar juf ziet komt er een big smile op haar gezicht. Kus, knuffel … nog een snelle handkus, zwaai en daar gaat ze. Pas driekwartier later zie ik haar weer. Met een stralend gezichtje komt ze het podium op. Dit vindt ze duidelijk gaaf. Mijn hart knalt uit mijn lijf en ik houd het niet droog. Wat ben ik trots op ons poppie en wat kan ik genieten omdat zij zo geniet. Trotse broer zegt na afloop ‘wat heb je het goed gedaan’ (ook opa’s, oma’s, neef en nicht zijn zichtbaar vertederd). Zelf zegt ze ‘dit is de leukste dag van de wereld’. Bij het naar bed gaan zegt ze ‘mam die zaal waar ik normaal ballet heb met juffie Manon en juffie Milou, die vind ik niet leuk meer’. Ik vraag haar hoezo ‘nou ik wil alleen nog maar dansen in de zaal van vandaag’. Ik zie het haar doen, waarom niet. Er zijn best wel eens dagen dat ik ze achter het behang kan plakken, maar er zijn zoveel dagen dat ik denk; leuker dan dit wordt het niet, dat kan gewoon niet. En dan zit de volgende dag weer vol verrassingen.

Ervaring met spanning

Deze tekst schreef ik op Facebook ‘s avonds na de balletuitvoering. Ik kreeg er vele lieve en leuke reacties op. Het heeft mij echter ook aan het denken gezet. Onze dochter zit in een fase dat ze vaker dingen spannend vindt. Dingen waarvan ik weet dat als ze er eenmaal is harstikke leuk zal vinden. Een aantal dagen voor de uitvoering vroeg ik mezelf opeens af; is het bemoedigend toespreken wel de juiste aanpak of geef ik haar daarmee juist te weinig erkenning voor haar spanning.

Ik weet uit ervaring hoe mensen van alles tegen je kunnen zeggen, maar dat dat niet de juiste snaar raakt. Als gevolg van een auto-ongeluk heb ik een aantal jaren gekampt met paniekgevoelens. Uit schaamte had ik dat slechts aan een aantal mensen verteld, die uiteraard met goedbedoelde adviezen kwamen. Ik dacht echter alleen maar ‘je hebt geen idee’. Waar het op neer kwam was gebrek aan zelfvertrouwen en te weinig lief zijn voor mezelf. Ik legde de lat veel te hoog, Ik wilde beginnen bij stap 6, terwijl beginnen bij stap 1 een veel verstandigere keuze is. ‘je hoeft niet meteen een vlinder te zijn’ van Marco Borsato was daarbij zeer toepasselijk. Met hetgeen ik zelf ervaren heb, probeer ik er op de juiste manier voor ons meisje te zijn, maar ik probeer er ook niet een al te groot ding van te maken. Zij heeft niet last van paniekaanvallen, zij heeft last van gezonde spanning.

Spannende momenten blijven in het leven wanneer je vooruit wilt

Een week later staat het volgende in haar ogen zeer spannende uitje op de agenda, een verjaardagspartijtje van een klasgenootje, op de boot met Kapitein Tornado (echt ontzettend leuk weet ik uit ervaring). Van te voren zegt ze; ‘ik vind het spannend, ik durf niet, ik ga niet’. Ik refereer terug aan de balletuitvoering ‘Lieverd, als je echt niet wilt, dan hoef je niet, maar weet je nog dat je de balletuitvoering ook zo spannend vond en dat dat super was. Mama denkt dat je het feestje niet wilt missen, maar kijk straks maar’. Bedachtzaam kijkt ze me aan, ik zie haar mooie koppie denken, dat de keuze bij haar ligt bevalt haar. Eenmaal bij het feestje is ze binnen twee minuten aan het spelen, ik krijg zoals altijd een kus, een hele dikke knuffel en nog een handkus en daar gaat ze.

En de volgende dag is er uiteraard alweer iets spannends ‘zwemles’; wat nou als ik niet meer weet hoe het vissestaartje moet. Eigenlijk vertel ik onze kinderen altijd hetzelfde; het gaat erom dat je je best doet, je bent het nog aan het leren, dus je hoeft het nog niet allemaal te kunnen. Als je maar je best doet zijn wij altijd trots. Ze is dol op zwemmen, dus ook deze hobbel gaan we zeker overwinnen. Wat zal de volgende worden?

Groeien

Ons meisje zal leren als je vooruit wilt, je iedere keer nieuwe spannende dingen op je pad zal vinden. Dat heet groeien. Ik vertel haar dat iedereen nieuwe dingen spannend vindt, maar dat nieuwe dingen vaak ook heel erg leuk zijn. En daar kan ik haar uiteraard vele voorbeelden van geven; leren fietsen, leren steppen, leren bellen blazen, voor het eerst naar school, enzovoort.

En ikzelf? Ik groei ook nog iedere dag! Ik ben een groot voorstander van ‘het goede voorbeeld geven’, dus ik schroom niet om dingen te doen die ik spannend vind. Zo heb ik vorig jaar een vogelspin op mijn arm gehad in een dierentuin in Zeeland. Daar scoor je punten mee bij je kinderen! Ik heb al tussen onrustige koeien gestaan die niet naar buiten wilden, alle glijbanen gehad in de Eemhof en voor OogopLoosdrecht.nl stap ik op mensen af die ik niet ken om hen te vragen naar hun verhaal. Beetje gek doen maakt het leven ontzettend leuk heb ik gemerkt. Mijn kinderen weten dat ik niet van verkleedde mensen houd. Zo was er onlangs een circus in het dorp, onze zoon zegt ‘mam jij houdt toch niet van clowns? “Nee daar houd mama niet van”. Zegt ons dochterje ‘je loopt gewoon naar binnen en dan ga je het proberen’. En zo is maar net, gewoon proberen!

Uiteraard vraag ik me als moeder zijnde regelmatig af ‘doe ik het wel goed zo? Maar niemand is perfect en dat hoeft ook niet. Het beste antwoord dat ik mezelf kan geven is ‘kijk naar je kindjes die goed in het leven staan, je doet het prima’. Go mama go!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here