Fantasie; van spiderwoman tot de Fairy Garden

0
572

Dagelijks zie ik het bij ons dochtertje (4) en haar vriendinnetje en vriendjes; rollenspellen vol fantasie waarin dieren kunnen praten, ze superhelden worden met magische krachten, Sinterklaas ook midden in de zomer cadeautjes komt brengen (vooral goed de liedjes blijven zingen) en ze de mooiste prinsessen spelletjes of andere meiden spelletjes bedenken. Hun fantasie is eindeloos. Waarbij ze geïnspireerd worden door wat ze op televisie of op de tablet zien (Frozen, K3, Sofia het prinsesje, The Voice Kids, Drakenrijders van Berk, Super 4, …), of ze conformeren zich aan oudere broers, zussen, buurmeisjes/-jongens. Speelt onze dochter met vriendinnetjes met name prinssessen spelletjes, wanneer ze met haar grote broer en zijn vrienden meespeelt wil ze ook stoer zijn. Dus heeft ze spiderwoman bedacht, met ijsstralen uit haar ellebogen. Pas maar op, voor je het weet word je bevroren!

Eigen inbreng belangrijk voor fantasie

De scheidingslijn tussen het magische denken en de werkelijkheid is op haar leeftijd flinterdun. Soms is dat lastig wanneer ze met grote ogen een verhaal vertelt alsof het de waarheid is. Het jongetje uit de klas dat heel hard gevallen was met heel veel bloed, bleek slechts een geschaafde knie te hebben en dat werkje dat ze echt heel goed had gedaan, bleek samen met de juf te zijn gemaakt. Liegen is bij mij uit den boze, maar een verhaal wat aandikken … Facebook staat er vol mee niet waar?

Het hebben van fantasie is ontzettend belangrijk voor kinderen. In een artikel in Ouders Online vertelt Joanne Sandberg, pedagoge en gezinstherapeut, dat fantasie een kind de ruimte geeft om vrij te denken, zonder zich te laten beperken door regels. Fantasie is belangrijk voor hun ontwikkeling omdat ze op die manier een oplossing vinden voor problemen waar ze tegen aanlopen. Fantasie hangt nauw samen met emoties, met creativiteit en intelligentie. Kortom, iets wat je niet moet bestraffen maar zelfs mag stimuleren.

Stimulatie is nodig, want volgens een onderzoek van Peil.nl speelt 39% van de kinderen van 6-10 jaar regelmatig op een smartphone of tablet. Hoewel het gebruik van een digitaal apparaat niet wil zeggen dat de fantasie niet wordt geprikkeld (In Minecraft moet je zelf bedenken hoe je wilt dat jouw wereld eruit ziet), het is toch anders dan wanneer kinderen samen buiten spelen of met speelgoed. In veel apps is eigen inbreng namelijk niet mogelijk en gaat het er juist om precies te doen wat de app wil. Dat remt de fantasie eerder dan dat het stimuleert.

Fantasie is leuk, maar de waarheid verzinnen niet

Onze zoon, die behoort tot de 39% regelmatig tablet gebruikers, proberen wij dan ook te stimuleren meer gewoon te spelen. Bij ons dochtertje is het juist andersom. Haar leggen we uit dat fantasie tijdens het spelen mag, maar dat je de waarheid verzinnen niet mag. Dat leek een dingetje te worden, maar was het achteraf helemaal niet. Als blogger mocht ik namelijk een product testen voor meisjes vanaf 4 jaar, waarmee ik haar moeiteloos kon uitleggen dat de verhalen die ze daarmee bedacht ‘fantasie’ waren en dat als ze papa en mama over haar schooldag vertelde, dat dat geen verhaaltje was maar echt gebeurd. Net zo magisch als de Fairy Garden die we samen maakten, bleek deze uitleg te werken!

De doos die ik thuisgestuurd kreeg sprak al tot de verbeelding. In de toelichting las ik dat My Fairy Garden drie producten heeft, welke verkocht worden in Nederland en in België en dat de De Fairy Garden voor ons lag. Dochter wilde de doos direct openen en er mee aan de slag gaan. En dat kan ook prima, je hoeft enkel zelf een bodempje aarde/potgrond toe te voegen, verder zitten alle benodigdheden in de doos. Het elfje dat door een venstertje naar buiten kijkt heeft de naam ‘Belle’. Zij kreeg van onze dochter direct een andere naam. Haar fantasie was duidelijk geprikkeld want de naam was amper uit te spreken. Alle onderdelen werden uitvoerig bekeken en het zakje magische elfenstof werd als een schat vastgehouden.

Aarde en water, de perfecte combi

Als moeder zijnde begreep ik de muis en de paddenstoel niet, want het elfje had toch al een huisje, maar dochter vond dat heel logisch. Nadat ik de aarde, het huisje en het waslijntje had gedaan ging ze zelf aan de slag. Met grote precisie werden de steentjes voor het paadje een voor een neergelegd. Ik dacht hup leeggieten dat zakje, maar nee dit hoort bij het ontstaan van het magische elfentuintje, dus ik hield me stil. Ik bedacht me daarbij dat juist ons gehaast ervoor zorgt dat we onze gedachten nog maar zelden de vrije loop laten om tot creatieve ideeën te komen. Check; denk zelf ook wat vaker aan het creëren van een magisch tuintje.

Na de steentjes werd de oesterschelp geplaatst en de bloemetjes in de aarde geprikt. Ook muis en paddenstoel kregen een plekje, waarna het geheel werd overgoten met graszaadjes en de magische elfenstof. De laatste handeling bestond uit water. Als je onze dochter ergens blij mee kan maken is het wel zand en water, ik voorzag een kliederboel, dus ik heb haar vertelt dat graszaadjes wel van regen houden maar niet wat een zwembad. En toen was het magische elfentuintje klaar. Ik dacht wat nu, maar dochter sprong op, ging haar Playmobil poppetjes erbij halen om kennis te maken met het elfje met de onmogelijke naam. Het schelpenvijvertje kon ook dienst doen als voetenbadje, de bloemetjes werden opnieuw gerangschikt … ik heb haar lekker laten spelen.

Nu is het iedere ochtend beneden kijken of het gras al begint te groeien (wat gebeurt bij een dag of drie) en wordt met zorg water gegeven. Het elfje heeft ook al een bezoekje terug gebracht aan het Playmobil poppenhuis en muis woont bij het elfje binnen (ik bespaar jullie de naam). Met echte over de top verhalen van school is ze niet meer thuisgekomen. Zo hebben we door haar fantasie juist te prikkelen, op andere vlakken haar fantasie ingeperkt.

De Fairy Garden winnen

My Fairy GardenHet testen van De Fairy Garden blijkt onverwachts van toegevoegde waarde te zijn bij een belangrijke ontwikkeling van onze dochter. Ook zelf ben ik weer even getriggered dat het leuk is wat meer magie in je leven toe te laten. De producten van My Fairy Garden zijn leuk, spreken tot de verbeelding en zijn betaalbaar. Inspiratie vind je op hun social media kanalen; Facebook, Instagram en Pinterest. Het leuke is dat wanneer je een van de social media kanalen gaat volgen, je ook nog eens kans maakt om De Fairy Garden zelf te winnen. Veel fantasie plezier!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here