Kan je koffie drinken tijdens de zwangerschap?

0
2557
Kan je koffie drinken tijdens de zwangerschap?
Kan je koffie drinken tijdens de zwangerschap?

Afkicken van je koffie verslaving is geen pretje, en al helemaal niet als je zwanger bent. Terwijl je helemaal enthousiast bent over jouw zwangerschap en het verwelkomen van een nieuw gezinslid komt zwangerschap toch met een paar beperkingen waar je je aan zult moeten houden wil je jouw baby gezond en wel op deze wereld zetten. Bepaalde soorten eten, drinken en activiteiten die tot een maand geleden doodnormaal waren zijn nu compleet off-limits. Je wilt natuurlijk alles doen wat in jouw macht ligt jouw baby te beschermen, maar is complete geheelonthouding nu echt nodig?

De eerste berichten over het limiteren van de caffeine inname stamt vanuit de tachtiger jaren waar uit testen bleek dat de caffeine een schadelijk effect had op de foetussen van ratten. In 2008 bleek uit een onderzoek van “Kaiser Permanent Division of Research” dat vrouwen die meer dan 200 milligram caffeine per dag binnen kregen 2 keer zoveel kans hebben op een miskraam dan vrouwen die geen dagelijkse hoeveelheid caffeine binnen kregen. Om je een idee te geven hoeveel 200 milligram is, 200 milligram is ongeveer 2 koppen koffie of 5 blikjes cola.

De meeste bronnen die we hebben geraadpleegd hebben zeggen dat vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn excessieve hoeveelheden caffeine zouden moeten vermijden. Maar excessief is een ruim begrip, het beste is toch om niet meer dan 1 a 2 kopjes niet al te sterke koffie per dag te drinken. Om terug te komen op de studie met de ratten, deze ratten kregen een hoeveelheid caffeine toegediend die gelijk stond aan ongeveer 60 koppen koffie per dag, dus dat waren excessieve hoeveelheden.

Natuurlijk drinken de meest mensen echt geen 60 koppen per dag. Dus de vraag is nog steeds, kan je koffie drinken tijden jouw zwangerschap? Dat is helemaal aan jou, aan het einde van de dag is caffeine gewoon een drug en gaat de caffeine gewoon door de placenta heen naar de baby. Het is verstandig om jouw caffeine inname goed te bekijken, sommige mensen kunnen al op springen staan na een half kopje koffie, maar sommige mensen kunnen gerust een kop koffie nemen voor het slapen gaan en makkelijk in slaap vallen. Als je al heel goed tegen koffie kan en er bijna geen effecten van ondervond voor jouw zwangerschap, dan zal het tijdens jouw zwangerschap ook niet heel veel veranderen.

Het is dus helemaal niet erg om af en toe van een lekker kopje koffie te genieten, het is alleen niet aan te raden om over de dagelijkse 200 milligram grens heen te gaan. In het algemeen is een gematigde inname van caffeine dus gewoon prima tijdens de zwangerschap en zouden er geen problemen moeten optreden. Hou er wel rekening mee dat als je deze grens toch overschrijdt, er een significante grotere kans is op een miskraam en een lager geboortegewicht, dit kan leiden tot andere gezondheidsproblemen bij de baby.

Maar wat gebeurt er nu ná dat jouw baby is geboren? Kan je gewoon koffie drinken als je borstvoeding geeft? Het is een interessante discussie, een studie die gedaan is in 2004 in Brazilië toonde aan dat de babies van moeders die borstvoeding gaven aan hun babies en grote hoeveelheden koffie dronken, dat de babies van deze moeders vaker en meer wakker waren dan de babies van moeders die weinig tot geen koffie dronken tijdens de borstvoedingsperiode. Dit zelfde onderzoek wees ook uit dat de kwaliteit van de slaap die de baby’s hadden in beide gevallen gelijk waren.

In het algemeen is het dus zo dat zowel tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding het drinken van koffie geheel veilig is. Het is hierbij heel erg van belang dat je geen overdreven hoeveelheden drinkt, dus ook voor de koffie geldt geniet maar drink met mate tijdens de zwangerschap en als je borstvoeding geeft.

Caffeine kan gevonden worden in Koffie, Thee, frisdranken en zelfs in chocolade, dus kijk altijd goed uit of er ergens grote hoeveelheden caffeine in verwerkt zitten.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here