Blog: Partner op reis, help!

0
1219

Voor mij is dit gesneden koek, mijn man is regelmatig in het buitenland, maar ik merk dat dit niet voor iedereen geldt. Zo had ik enige tijd terug een vriendin die al buikpijn kreeg bij het idee dat haar man over een maand een weekend weg zou gaan met vrienden. Niet omdat hij wegging zonder haar, maar omdat zij dan alle sportclubjes af moest. Met name de voetbaltraining in de ochtend zag ze als een groot obstakel ‘Ik moet daar om half 9 met ze staan, hoe ga ik dat voor elkaar krijgen’.

Ik zag de paniek in haar ogen. Waarop ik reageerde ‘wat is het belangrijkste? Dat ze aangekleed zijn’. Mijn vriendin sputterde nog even tegen ‘Ja… maar ze moeten ook gegeten hebben’. Ik keek haar aan, ‘boterham in de hand in de auto, tandenpoetsen kan wel een keer daarna. Kleding en toebehoren kun je ‘s avonds al klaren leggen’. Alsof het licht aan ging zag ik een grote glimlach op het gezicht van mijn vriendin ‘je hebt helemaal gelijk, dank je wel’. Zo makkelijk kan het zijn. Denk ik stapjes, voorbereiding en oplossingen

Denk niet te ver vooruit, want niets is zo erg als je druk maken over iets wat nog niet aan de orde. Merk je dat je dat wel doet, denk dan in oplossingen. Wat kun je doen zodat je wel een goed gevoel er bij krijgt?

Wat kan je al voorbereiden? Denk aan een schooldag; laat je kind zelf zijn of haar kleding uitzoeken de avond ervoor, dat scheelt een hoop ellende in de ochtend. Weet je dat hij of zij dan in een vreselijke outfit naar school zal gaan, geef dan een keuze uit twee of drie setjes die jij in gedachten hebt. De trommeltjes en drinkflessen kun je ook al klaar zetten met de ongeschilde appel er naast en het koekje er al in.

Ook is het helemaal niet gek om je kinderen om hulp te vragen. Geef aan dat nu papa of mama er niet is, zij een belangrijke rol hebben in huis. Geef ze credits voor alles wat ze doen om je te helpen ‘wat fijn dat je dat voor mama gedaan hebt’ of ‘jee papa zal niet weten wat hij hoort dat je dat al zo goed zelf kan’.

Is je kindje nog een baby dan gaat dat uiteraard niet, maar ook dan kun je het jezelf makkelijker maken. Leg setjes kleding klaar; luier, romper, broek, shirtje, enz. zodat je bij een poepincident direct een setje bij de hand hebt. De voedingstoren is niet alleen handig voor als je de deur uitgaat. Zet daar het aantal voedingen voor die dag alvast in klaar. Dan is het alleen een flesje opwarmen en je hoeft geen schepjes voeding te tellen (niet te geloven hoe snel je hoofd afgeleid kan zijn als je moe bent).

achterstevoren_luier

Ga geen dingen doen tijdens de afwezig van je partner waar je normaliter ook al tegen op zou zien. Is het echt nodig om op zaterdag op de drukste tijd van de week boodschappen te doen met je kind samen?

Ben jezelf degene die weggaat, dan is voorbereiding helemaal belangrijk. Niet voor je man, hij vindt zijn weg wel, maar voor je eigen rust. Je kan briefjes maken, kleding klaarleggen, honderd keer alles aan hem vertellen. Maar het belangrijkste voor je eigen rust is dat je er niet vanuit moet gaan dat hij zich aan jouw regels houdt. Als jij er niet bent, dan maakt hij de dienst uit.

Gelukkig gaan kinderen echt niet dood van een weekje snelle hap en weinig vitamienen en wat boeit het dat ze in vreemde kledingcombi’s naar school gaan. Je kan uiteraard wel vragen of die fijne buurvrouw even een keertje spontaan langs wipt of je zet je schoonmoeder in actie. Het welbekende ‘loslaten’ is hier echt van toepassing. Lukt je dat niet dan is jouw reis een hel, terwijl ze zich thuis prima vermaken. Ik kan nog altijd genieten van deze foto waar de luier achterstevoren omzit. Maar dat maakt niets uit, zo werkt het ook!

Hulptroepen!

Terug naar dat jij degene bent die alle ballen in de lucht moet zien te houden. Geef bij vriendinnen aan dat je best wat hulp kan gebruiken en het heel gezellig zou zijn wanneer ze langskomen. Zoadat wanneer zij je kind entertainen, jij de was in de wasmachine kan doen, kan opruimen en even relaxed kan douchen (dat doe teen mens goed, echt). Zijn er opa’s en oma’s die dol zijn op hun kleinkind(eren), dan is dit het moment dat je hen inschakeld. Zeker wanneer je partner langer weg is dan een weekend is dat soort hulp zeer welkom. Of ga bij hen op bezoek, zij vinden het ongetwijfeld heerlijk om lekker voor jullie te koken en de kinderen bezig te houden.

Eet makkelijk maar wel gezond

Maak het jezelf makkelijker. Is je partner een weekend weg, ga dan voor eten waarvan je weet dat je de kinderen er een plezier mee doet. Normaliter is het al frustrerend als je gekookt hebt wat ze vervolgens niet opeten, dat wordt nog erger wanneer je partner er ook nog eens niet is om er van te eten. Door de frustratie smaakt het je zelf ook niet, zonde van je tijd dus. Er is niets mis om pannenkoeken te eten (de meergranen variant zelf bakken, niet de extra zoete magnetron variant, brr). Zet er een schaal vers fruit erbij en de vitamienen komen toch binnen. Maak zelf pizza met zo’n kant-en-klare pizzakit en doe er naast de tomatensaus en kaas, groente op die je heel fijn hebt gehakt in de keukenmachine. Zet er nog een schaaltje knabbel worteltjes bij (een zakje bij de AH kost €1 en die zijn echt heel lekker), komkommer schijfjes, snack tomaatjes en ze hebben toch hun vitamientjes binnen gekregen. Is je partner langer weg dan komt het toch aan op een normale maaltijd. Je kan echter wel voor twee avonden achter elkaar koken. Geschilde aardappels en gesneden groenten zijn duurder, maar als jou dat meer rust geeft dan is het dat waard. Zo moet je denken; hoe maak ik het makkelijker voor mezelf?

Trouwe viervoeter

Het hebben van een hond is een veilig idee wanneer je partner op reis is, maar heeft ook tot gevolg dat je bij de laatste ronde je kind(jes) alleen moet laten in huis. Niet iedereen zal daar een probleem van maken, ik hoor bij het schoolplein ook van moeders dat de jongste thuis ligt te slapen terwijl zij de oudste van school halen. Ik heb er wel moeite mee. Je weet maar nooit wat er gebeurd en als ze wakker worden en je bent er niet dan kan dat traumatisch zijn. Kortom, ik heb mijn kinderen verteld dat als ze roepen en ik kom niet meteen dat ik dan even Evi, zo heet onze bruine haarbal, uitlaten ben. ‘Gewoon in je bedje blijven liggen, mama is zo weer terug’. Ik doe echter nog twee dingen die mij persoonlijk meer rust geven. Ten eerste laat ik altijd iemand weten dat ik de deur uit ben om de hond uit te laten en ik bel weer als ik weer binnen ben. Ten tweede bel ik met mijn mobiel naar de thuistelefoon en ik leg deze op de overloop. Zo kan ik via mijn mobiel horen of ze blijven slapen. Worden ze wakker dan kan ik een sprintje trekken en ben ik zo weer thuis.

Het moeilijkste van alles: het missen

Het wordt lastiger wanneer de kinderen ouder worden want dan komt het stukje missen erbij. Daarvoor hebben ze geen tijdsbesef en is dit minder aanwezig. Mijn ervaring is dat ik zelf te druk ben om mijn partner echt te missen, sorry!!, maar de kinderen missen papa of mama wel. Hoe minder vaak het voorkomt dat je partner weg is, hoe groter het gemis zal zijn. Spreek van tevoren vaste tijden met je partner af waarop er contact zal zijn. Bellen, skype, appje, alles is goed mits je kind weet wat hij of zij kan verwachten. Vraag je partner regelmatig een foto te app-en. Voor kinderen is bijvoorbeeld zelfs het bed waar in geslapen wordt een ding waar ze over nadenken.

missen

Ook is het leuk om van tevoren met je kind op de computer te kijken waar de reis naartoe gaat, zodat zij het kunnen visualiseren. Zo stuurde mijn man een foto van de Golden Gate bridge. Die hadden ze vooraf al gezien op de computer en nu kregen ze een foto met papa op de brug. Herkenning zorgt ervoor dat ze zich dichterbij de persoon voelen die weg is.
Voor sommige kinderen werkt het om de nachtjes af te tellen, voor andere kinderen is dit juist niet handig. Veelal weet je zelf wat daarin goed is voor je kinderen. Ook kan je pas beginnen met aftellen als het nog maar een paar nachtjes zijn zodat het tastbaarder voor ze is. Of prober het nog meer te visualiseren door te vertellen ‘vandaag ga je nog naar school, morgen heb je zwemles en de dag daarna komt papa weer thuis’.

En dan als laatste; cadeautjes! Het klinkt niet echt opvoedkundig maar dit werkt. Het hoeft niet iets groots te zijn, maar als je partner vaker naar het buitenland moet, dan is een volgend vertrek minder lastig wanneer je kind weet dat er een cadeautje mee naar huis wordt gebracht. Het maakt ook het missen makkelijker want er zit ook iets leuks aan gekoppeld.

Iedereen kan het!

Uiteraard ervaart ieder kind en iedere partner het anders, maar het grote voordeel is dat iedereen het redt! Hoe ik dat weet? Kijk maar eens om je heen hoeveel alleenstaanden ouders er bij je kind op school of kinderdagverblijf voorbij komen. Zij moeten het dag in dag uit alleen doen. De één lukt dat beter dan de ander, maar jij hebt niet te maken met een verdriet wat zij ongetwijfeld met zich mee dragen. Maak er samen met je kind(eren) een gezellige tijd van. Net even anders doen als normaal mag best. Minder schoonmaken, minder opruimen, … Als jij relaxed bent is je kind dat ook.
Uiteraard ben ik benieuwd naar jullie tips!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here