Genieten…

0
682

Het leven met drie kleine kinderen is druk en hectisch. Er is een heel dagschema om alles goed te laten verlopen. En als het dan eens iets anders loopt, dan loopt gelijk alles in de soep. Dat vergt om flexibiliteit van de mama en van de kindjes.

Voorheen was ik een werkende moeder. Ze zeggen dat het bestaan dan nog drukker is vanwege alle verantwoordelijkheden op het werk. Vanwege onze verhuizing naar Londen, ben ik nu huismoeder. En ik kan uit eigen ervaring zeggen dat drie dagen werken toch ook wel voordelen heeft. Even intellectuele gesprekken hebben, in plaats van alleen maar over ‘cars de auto met de boten’ (film Cars 2) praten.

Even je handen vrij hebben voor je eigen werkzaamheden, in plaats van ruziënde jongens uit elkaar trekken. Even met normaal reagerende mensen te maken hebben in plaats van de primaire reacties van de kinderen, die nog geen onderscheid gemaakt hebben tussen boosheid, verdrietig en angstig en dus overal om schreeuwen of huilen. Even met mensen te maken hebben die je kennis en knowhow accepteren, in plaats van een betweterige drie jarige die jou niet geloofd.

Aan de andere kant is het ook prettig dat er altijd iemand thuis is. Geen gesodemieter met opvangproblemen als een van de kinderen ziek is. Je ziet de kleinere en grotere stapjes die ze maken. Je kan er voor ze zijn op het moment dat ze een vervelende dag hebben gehad op school.

Je kan veel dingen samen ondernemen. En verder is het rustigere opstarten, omdat de meeste scholen later beginnen dan dat de meeste mensen naar hun werk moeten. En je hoeft je werk niet mee naar huis te nemen, je kan je echt richten op het gezin. Wat ook maakt dat je nooit vrij hebt, want de kinderen zijn er in het weekend en ’s avonds ook. En de was en het opruimen helaas ook.

Hoe dan ook, moeder zijn van drie kleine kinderen, al is het een werkende moeder of een huismoeder vereist zeer veel flexibiliteit en kost je waarschijnlijk 5 jaar van je leven. Des te belangrijker om soms even stil te staan en te genieten van kleine momentjes.

Zo kan ik echt genieten van een eekhoorntje tijdens een hardlooprondje, een mooi uitzichtspunt, de kusjesfabriek die af en toe in huis is (een van de kinderen geeft dan in een minuut zoveel mogelijk kusjes), de gezamenlijke uitjes als gezin, maar ook de Skype momenten met de opa’s en oma’s waarbij de kinderen voornamelijk laten zien waar ze mee aan het spelen zijn.

Veel mensen zijn bezig met de waan van de dag, het overleven van de dag, zonder stil te staan bij alle mooie momenten die de dag met zich mee brengt. We ervaren veel dingen als vanzelfsprekend, maar er zijn eigenlijk maar weinig dingen vanzelfsprekend. Soms helpt het om kleine overwinningen groot te maken en grote problemen even kleiner te maken.
Bewust genieten dus!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here