Blog : Hart XL, XXL, XXXL

0
1620

Bij de eerste beweging die ik voelde in mijn buik, verspreide zich een immense warmte door mijn hele lijf. Van het puntje van mijn tenen tot in het uiteinde van de langste haar op mijn hoofd. Houden van, tevredenheid, een groots geluk. Dit frummeltje (zo noemde ik hem echt op dat moment) is van mij en ik moet er voor zorgen dat hij veilig is (ook dat ‘hij’ voelde ik al zo). Nu ik dit opschrijf kan ik dat mooie moment, midden in de nacht, en het gevoel, zo weer oproepen. Een glimlach komt als vanzelf op mijn gezicht. Het prilste moedergevoel.

Ondertussen is zoonlief een stoere maar gelukkig ook nog knuffelige knul van zes en ervaar ik dagelijks een soort oergevoel. En dan bedoel ik niet de momenten dat ik hem en zijn zusje het liefst even achter het behang plak, of de dagen dat je huis ontploft is en je jezelf in de deur van de bakker ziet en ontdekt dat je haren nog ongekamd zijn, je sloffen nog aan je voeten zitten ipv schoenen en er een grote melkvlek (pindakaas, smeerkaar, smeerworst, alles is mogelijk) op je shirt prijkt die niemand ontgaan kan zijn. Nee ik bedoel die kleine geniet momentjes. Je weet wel, zo’n momentje dat je tersluiks naar je kind kijkt en je verwonderd realiseert; dat is gewoon mijn kind, wauw.

hart-kindSoms probeer ik dit gevoel te beredeneren, want het is met niets te vergelijken. Mijn conclusie; het komt rechtstreeks uit je hart. Alsof er tijdens de zwangerschap een extra luikje met verschillende schakeltjes in je hart gegroeid is. Een soort hart XL, waarbij er bij ieder kind moeiteloos een X bijkomt. Als ik om mij heen kijk dan herken ik het ook bij andere moeders. Die wazige blik waarmee ze naar hun kind kijken, een aai over zijn bol geven of er een snelle kus op drukken. En het allermooiste is, het heeft helemaal niets met genetica te maken! Of je nu wel of niet de biologische moeder bent, dat maakt niet uit.

24-uur on duty heeft voor- en nadelen

Klinkt fantastisch toch, dit uitgebouwde hart. Een grote roze wolk. Happy moms all over the place. Nope, helaas, er zijn ook nadelen verbonden aan dat je hart zich geëvolueerd heeft. Zijn de meeste vaders in staat om ‘s ochtends de deur achter zich dicht te trekken en er op vertrouwen dat de kinderen onder de pannen zijn, voor een moeder ligt dit veelal anders. Je bent 24-uur on duty. Net zoals er geen uit-knop op een kind zit, zit er geen uit-knop op een moeder. Nooit meer een volledig onbezorgd moment voor de rest van je leven.

Hart XL zorgt ervoor dat je vanaf het allereerste begin jouw kind de allerleukste vindt. Ik hoor een vriendin nog zeggen ‘dit is de eerste baby die wel gelukt is’. Drie jaar later keek ze de foto’s terug en moest ze bekennen dat ook haar kanjer toen net als veel andere baby’s een plofhoofd had en iets rare oortjes (gelukkig later helemaal goed gekomen). Vriendinnen met kinderen in dezelfde leeftijdsfase kan ook lastige situaties opleveren ‘oh kan die van jou dat nog niet’, ‘tjee slaapt die van jou nog niet door’, ‘die van mij vindt worteltjes heeeerlijk’. Niet alle vriendschappen zijn hier tegen bestand.

Hart XL zorgt er ook voor dat je soms verblind bent voor de minder leuke eigenschappen van je kind. ‘Mevrouw, uw kind heeft een klasgenootje geslagen’. ‘Nee hoor dat doet mijn kind niet’ is een hart XL reactie. Terwijl je natuurlijk heel goed weet dat ieder kind een ander kind weleens onheus bejegend. Ook bij sporten zorgt hart XL er nog weleens voor dat een moeder als een ware kenau naar zoonlief roept dat hij zijn tegenstander voor zijn benen moet schoppen. Tenenkrommend, maar het gebeurt echt.

Hart XL zorgt er ook voor dat je op de meest onnozele momenten vochtige ogen krijgt. Uitvoering op school? Neem de zakdoeken maar mee. Eerste keer fietsen zonder zijwieltjes, check klein traantje weggepinkt. Of die keer dat je bij de EHBO zit met een hard huilend kind die met zijn vingers tussen de autodeur heeft gezeten. Op het moment zelf ben je powermama, maar wanneer hij ’s avonds weer veilig in zijn bed ligt, zonder gebroken vingers want die friemeltjes kunnen op die leeftijd echt nog ontzettend veel hebben, trekt je hart zich samen, slik.

huilenFilms kijken met babyleed, kinderverdriet, jonge puppy’s die hun moeder kwijt raken, kansloos. Zo zat ik onlangs in de bioscoop bij een kinderfilm opeens te snotteren. Mijn oudste keek me vreemd aan, ‘het komt wel goed hoor mam’ (rollende ogen). Ik kon echter de wanhoop voelen van het kleine meisje op het scherm dat worstelde met moeilijke emotionele situaties. En als je geen vochtige ogen krijgt wanneer je kind zijn A-diploma behaalt, dan heb je wel honderden foto’s gemaakt van iedere zwemslag tot aan het watertrappelen. Met het diploma net op zak deel je ze snel met oma Betsie, tante Bep en uiteraard met al je vrienden op Facebook. Want mama is trots!

Hart XL zorgt er gelukkig ook voor dat je opeens je mannetje staat. Laat je jezelf afschepen bij de huisarts met ‘kijk het nog maar een weekje aan’ , dat gebeurd je niet wanneer het je kind betreft. Ben je normaal geen fan van drukte en van vragen, bij de intocht van Sinterklaas bedwing je de mensen massa en houd je je handen op om pepernoten voor je kind te scoren. Want die heeft nog maar van die kleine handjes. Piet krijgt er ook nog een paar extra grote vragende ogen bij en een samenzweerderige mama-blik. De pepernoten zijn binnen, yes.

Nog een voorbeeld die moms-to-be zich ongetwijfeld niet voor kunnen stellen; voor jezelf shoppen doe je straks niet meer, echt waar! Je komt terug uit de stad met alleen nog maar kleding voor de kinderen en alles voor jezelf vind je al snel te duur. Zelfs wanneer je met manlief een nachtje weg bent, kom je terug met spullen voor je kind (al is het maar dat je opeens heel relaxed kan shoppen).

Iedereen verdient dit gevoel

Tuurlijk zijn er vrouwen die dit allemaal niet zo ervaren, sorry, want dan vind je dit een belachelijk overdreven artikel. Bedenk dat ik misschien een te enthousiaste beetje gekke moeder ben, maar dat er wel een kern van waarheid in mijn verhaal zit. Ervaar jij dit niet ga dan eens na of een psychologische oorzaak aan ten grondslag kan liggen; postnatale depressie, negatief zelfbeeld, ongelukkige jeugd, …. Ik kan enkel zeggen; ga er alsjeblieft mee aan de slag, want het gevoel dat je hart uit je lijf knalt omdat je zo trots op je kind bent, is onbeschrijfelijk mooi. Daar neem je alle nadelen voor lief bij. Ook jij verdient het om dat te ervaren!

Eén probleem valt niet op te lossen, mijn kinderen zijn uiteraard de allerleukste van de hele wereld! ☺☺☺

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here