Blog : Slapen

0
963

Uit onderzoek van UCLA blijkt dat we niet meer slapen dan dat de oermens doet (Siegel, Center for Sleep Research van UCLA). Gemiddeld heeft de mens 6,5 uur slaap nodig, zowel de hedendaagse mens als de verzamelaar. De verwachting dat we door alle social media, het hectische leven, televisie, minder aan slaap toekomen.

Toch blijkt dat een verzamelaar ongeveer evenveel slaapt. Het lijkt me trouwens ook stressvol om je eigen eten te moeten verzamelen met alle vijanden op de loer. Het is altijd een discussiepunt hoeveel slaap een mens nodig heeft. De een is na 9 uur slaap nog steeds moe en de ander beweert maar 4 uur per nacht nodig te hebben.

Ikzelf heb best wel wat slaap nodig. In mijn beleving zeker wel 8 uur en soms lijkt dat nog niet genoeg. Ik moet wel zeggen dat het slapen sinds een aantal jaar wel echt heilig is geworden. De echt ervaring hoe belangrijk je slaap is, krijg je pas op het moment dat je kinderen krijgt.

Waar het voorheen vanzelfsprekend was dat je kon slapen en vooral in de weekenden rustig kon opstarten, lees: de hele ochtend in je bed kon liggen, is dat voor mij de afgelopen drie en half jaar en een beetje al niet meer. Sinds de komst van de kinderen is het elke nacht afwachten hoeveel slaap je krijgt.

Bij de eerste was alles nieuw en zat er totaal geen ritme in, iets wat we bij de tweede en derde gelijk erin geduwd hebben. Dat hield in, 10 maanden niet doorslapen en elke nacht er één of twee keer uit. Dat geldt ook in de weekenden, helaas kennen baby’s nog niet de dagen van de week. Vervolgens kwam voor ons de tweede ook redelijk snel, dus toen we een beetje weer konden slapen, kwam de volgende.

Gelukkig sliep die na 10 weken door. Maar, hou er wel rekening mee bij elk tandje, elke verkoudheid, elke verandering, is er een slapeloze nacht of erger meerdere slapeloze nachten. Bij de derde moesten we eigenlijk weer een beetje wennen aan de gebroken nachten, maar ook hij sliep in 3 maanden grotendeels door.

Dat wil zeggen onze oudste en jongste zijn early birds, dus rond 6.00 uur op. De middelste is gelukkig verliefd op zijn bed. Kortgezegd hebben wij de afgelopen drie jaar zeker vier keer per maand gebroken nachten.

Nu moet ik zeggen dat er wel meer rust in komt. In principe slapen de kinderen door, tenzij er wat is. En ik heb mazzel dat ik sinds we in Londen zijn komen wonen aan de andere kant van het bed slaap. Hierdoor is papa dichter bij de deur en hij lijkt ook nog eens sneller te kunnen opstaan. Ik moet eerst wakker worden, dan nog mijn lichaam in beweging krijgen en ook nog even wachten of ie toch niet zelf gaat slapen.

Dit duurt allemaal wat langer, waardoor papa er eigenlijk altijd uit gaat in de nacht. Gelukkig zijn het geen voedingen meer, maar zijn het speentjes geven. Een enkele keer is er een zo ziek dat we er wel langer mee bezig zijn, maar dit gebeurd eigenlijk maar heel af en toe.

Maar wat ik dan niet begrijp is dat we met zijn allen bedenken dat we in oktober, wanneer de blaadjes vallen, de dagen grijs worden en het humeur tegelijk met de temperatuur daalt, de klok een uur achteruit zetten. Dat houdt in dat mijn early birds niet om 6.00 uur wakker worden, maar om 5.00 uur. Nu is 6.00 uur nog midden in de nacht, maar 5.00 uur is wel echt heel vroeg.

En ik heb ook geen kinderen die je voor de gek kunt houden; we stoppen ze een uur later in bed, dan zijn ze vast een uur later wakker. Nee hoor, de jongste heeft dan ook nog de pech dat hij helemaal van de leg is, waardoor hij ook nog koorts heeft. Daarnaast wordt het er overdag ook niet gezelliger op. De kinderen hadden eigenlijk langer moeten slapen, dus dreinerig. Mama had ook even wat extra uurtjes moeten maken, dus licht ontvlambaar.

Vroeger was ik zo blij met een uur extra slapen, nu heb ik er alleen maar last van. Ik kan niet wachten tot ze 16 zijn en je ze om 13.00 uur het bed uit moet trappen, omdat ze de avond ervoor gestapt hebben. Dan heb je weer andere zorgen en mogelijke slapeloze nachten over het feit waar ze nu weer uithangen.

Desondanks, zou ik nu alleen ietsje langer (lees: 6.30 uur) willen slapen. Hopelijk is dit weer tijdelijk, zoals alles met kinderen in fases gaat.

Een tip die ons de afgelopen drie jaar er doorheen gesleept heeft is: wissel in de weekenden af. De een mag op zaterdag uitslapen en de ander mag op zondag uitslapen. Zo heb je een dag in de week dat je rustig kan opstarten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here