Blog : Dreumes dress code: wat trekken (sjorren, hannesen) we aan vandaag?

0
1172

Een van de vorige blogs genoten zowel ik als Londense moeder Jenneke vast van de gemakken en ongemakken van dat vaak bijna 10-delige Londense schooluniform.

Het enigste voordeel is voor de ouders is -naast de zgn. gelijkheid in status van de scholieren- volgens mij dat je niet iedere ochtend een nieuwe, allermooiste outfit hoeft te kiezen…

Als voormalige Londense basisschoollerares werd ik rondom gymnastieklessen scherend gek van al die stropdasjes, colbertjasjes, spensers en hoedjes, die je uit- en aan moet trekken bij de vaak amper 4 jarige hulpeloze peuters.

Eerlijk is eerlijk het staat natuurlijk wel schattig, ze zijn om op te vreten zo snoezig althans voordat ze de schooldag beginnen.. 

Maar wat dat wel? Mocht je kind, nog niet naar school gaan en/of te jong zijn om een fatsoenlijke keus te maken.. (Hetgene voor moeders ook nog wel eens een heet hangijzer kan zijn, knipoog naar mezelf).

Hier wat tips hoe je je leuke, modieuze, practische,  was- en betaalbare kledingsetje elke dag weer voor jouw oogappeltje(s) te voorschijn tovert.

#Investeer in basics: 

bespaar niet op winterjas/ dons babypak, leren schoenen, wollen (let op het label!) trui en/of vest en muts en/of zomerhoed

#kwaliteit gaat voor kwantiteit

koop vooral 100% katoen voor de tere babyhuidjes en ga niet (te vaak) voor de bijl voor trendy bedrukte lycra shirtjes (transpireert als een rund en veroorzaakt vaak exceem)

#recycle kleding

voor baby’s met broertjes en zusjes lijkt dit vanzelfsprekend, tot hun eerste levensjaar slijt de kleding nauwelijks op een enkele spuugpartij na. Het kan -mits van goede kwaliteit- prima hergebruikt worden. Paars, roze en bloemetjes is vooral voor moeders zoals ik, die niet wakkerliggen van zoon met hippy-look.

#pre-loved

of wel tweedehands zoals het in Nederland genoemd wordt. Liefdadigheids kledingzaken rijzen hier als paddestoelen uit de grond. Vrijwel alle kleding is te koop voor onder de 5£ en merkkleding rond de 10£. Erg handig als je er 3 moet aankleden met het budget voor één. En je steunt ook nog een goed doel!

#gemakkelijk aan- en uittrekken

Knoopjes, gespjes, bandjes, koordjes… Hoe meer kinderen, hoe minder franje denk ik wel eens. Hoewel die vlieger niet opgaat voor het tè gemakkelijk weer uittrekken van vooral schoenen. Als ze ze zelf uittrekken (lees dus kwijtraken) ben je terug bij af. De kiddo’s worden dus vrolijk dagelijks ingegespt in huize Schultheiss.

#tweeling of broers en zusters

het kan natuurlijk heel aandoenlijk zijn om alle snuitjes die toch al zoveel op elkaar lijken in hetzelfde pakje te zien lopen. Zeker bij de geboorte van de tweeling, werden wij overspoeld met exact dezelfde kleding die we voor beide knulletjes cadeau kregen. Maar los van het feit dat ze dan nog slechter uit elkaar te houden zijn, voorkom je zo dat ze hun eigen identiteit opbouwen. Nou, denk je misschien, wat een psychologische pietpraat.. Maar mijn persoonlijke ervaring is Bijv. in de speeltuin dat andere kinderen zich veel minder of niet mengen met jouw tweeling/broers/zusjes omdat ze op een overwelmende manier als een soort blok op hen afkomen. 

Het advies is, wèl doen: Cross dress Wit/zwart en zwart/wit  OF

 Dezelfde kleding in andere kleur OF   Andere kleding in dezelfde kleur OF Totaal verschillend naar eigen inbreng je tweeling, broers of zusjes kleden.

#stereotype gaat niet boven comfort!

Maillot voor jongens is geen schande, die hebben ook recht op warme (evt. roze gekleurde) beentjes.

Laat meiden dan ook heerlijk ondersteboven en wijdbeens spelen in hun jongensachtige tuinbroek. Ze kunnen zich later nog lang genog pijnigen met onmenselijke naaldhakken, kokerrokken en skinny jeans.

#online shoppen

Zodra je net met je nieuwe potentiële aanwinsten in het zweterige pashokje staat hoor je “Mamma ik moet plassen” “Bleehhr Alexi is z’n speen kwijt” en “Oscar die nietsvermoedend toekijkt smeert braaf zijn snottebel aan je af” 

Lang leve online shoppen dus! Wel even goed de maten checken.. Vooral hier in Engeland is het bijna rocket science met foot (30,48cm) inch (2,54cm) yard (91,44cm)etc.

Bovendien kun je ook internationaal je voordeel doen!
Schoenen en riemen (leer): Spanje
Bretels en casual chique (Bretons bijv): Frankrijk
Outdoor wear: Engeland
Lamswol Cashmir: Schotland
Dutch design outlets Nijntje/Olilly/Lief!/Mexx: Nederland
Sportkleding: Duitsland

En vooral voor speciale gelegenheden, zoals bruiloften, doop, kerstmis kun je het aanbod goed vergelijken. 

#zo vader… zo zoon 

Van moeders en dochters was het al langer bekend, dat mama die doorgaans de kleding van mini-me koopt er zelf tenminste in dezelfde stijl bijloopt. Dit kan er aandoenlijk uitzien, maar overdrijf het niet! Realiseer je ook dat je kleine spruit vaak binnen een half jaar al uit jullie nieuwste fashion item is gegroeid en jij je kleding pas net een beetje ingedragen hebt.. Terwijl je creditcard nog narookt.

Andersom kan ook, terwijl ik met trots Ugo’s nieuwe, flitsend rode All Stars aantrok, kreeg Thierry na een half uur jeuk aan zijn tenen. De papaschoenen verdwenen na twee schamele pogingen achterin de kast, terwijl Ugo’s gympen nu al een 3e trotse eigenaar  hebben.

#over smaak valt niet te twitteren?

Inspiratie nodig? Er zijn mensen die er een ware lifestyle van hebben gemaakt, hoe hun kroost erbij loopt! Nieuwsgierig geworden? Check: Pinterest, Lauren Hartmann (girls) Diana Alonso Guerrero op FB  (babyboys) bijvoorbeeld.

Om de kous ermee af te maken: eigenlijk  worden alle baby’s tenslotte net als hun ouders, in hun meest tijdloze, allermooiste Adam- en Evakostuum opgeleverd!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here