Blog : Hoe voorkom je dat een speelparadijs een speelafgrijs wordt

0
1113

Met het dagenlang buitenspelen in de zomer nog in gedachten, zijn kinderen na drie dagen regen binnen niet meer te houden. Het briljante idee wordt geopperd naar een speelparadijs te gaan, je stemt in, want alles is beter dan dat ze je huis afbreken.

Op de parkeerplaats lijkt de drukte nog mee te vallen, maar zodra je een voet over de drempel hebt gezet komt een kakofonie van gillende kinderen, dreinende peuters en belerende moeders, je tegemoet. Je hartslag gaat omhoog, je nekharen overeind en je voelt de eerste zweetdruppels tussen je borsten. Je lichaam maakt zich klaar om te vluchten, maar dan zet een bekende ‘mammmaaaaaa’ en een harde ruk aan je hand, je weer met twee voeten op de aarde en besef je dat je geen keus hebt. Voor je kinderen doe je alles. Je trekt je knip, een stempel op ieders hand en het feest kan beginnen!

Hoe je dit overleeft in een speelparadijs dat volkomen voor kinderen is ingericht, hangt af van de leeftijdsfase waarin jouw kind zich bevindt.

Overlevingstips dreumesen

Heb je een kind onder de twee dan ontkom je er niet aan om deel te nemen aan het speelgedruis. Veelal is er een ballenbak en kan je daar in/naast zitten. Tips om dit te zo relaxed mogelijk te doorstaan;

 • Een bezoek van twee uur is voldoende. Vertoond je dreumes eerder vermoeidheidsverschijnselen ga dan naar huis.
 • Trek comfortabele kleding aan. Draag laagjes want dat je het warm gaat krijgen staat vast. Heb je lang haar, zorg dan dat dit vast zit, vlecht, staart, maakt niet uit.
 • Neem extra kleding mee voor je kind, want als je kind zichzelf niet bewaterd dwars door de luier heen, dan wordt hij wel nat van iemand anders zijn doorlekkertje
 • Ben je niet zo’n prater focus je dan met name op je kind om zo moeders die juist wel graag praten geen kans te geven jou tot een gesprek te strikken. Ben jij juist een kletsmoeder, scan dan de gezichten van de andere moeders, een andere kletsmoeder haal je er dan zo uit. Gezellig opscheppen over jullie kinderen en de tijd vliegt om. Zijn er geen enthousiaste moeders ga dan eens de uitdaging aan om juist die moeder die gesloten lijkt tot een mini gesprekje over te halen. Zeg iets leuks over haar kind ‘wat kan jouw kind al goed klimmen’ of nog beter; vertel over een blunder van jezelf ‘de vorige keer kwam ik er in de supermarkt pas achter dat ik de blauwe slofsokken nog aan had’. Zie je een glimlachje dan heb je beet, zie je geen glimlach, ga dan maar op zoek naar een andere moeder want dan is dit niet het exemplaar waar je een gezellig gesprek mee zal krijgen.
 • Neem voldoende snoetenpoetsers mee. Snot wordt elders gedoogd, maar in een speelparadijs is het echt not done om je kind gewoon rond te laten lopen met een snotneus. En die hebben ze vaak, … ongekend vaak. Dus neem veel snoetenpoetsers mee, het is ook weer een manier om contact te leggen met een andere moeder wanneer je haar zo’n doekje aanbiedt voor haar kind.
 • Het lijkt een inkoppertje, maar houd rekening met het middagdutje van je kind. Laten spelen wanneer er eigenlijk geslapen moet worden kan later op de dag voor ellende zorgen. Zo’n speelparadijs is al indrukwekkend genoeg.
 • Controleer van tevoren over er speciale peuterochtenden zijn, veelal is het dan rustiger en zorgt er ook voor dat je met ouders zit die kinderen in dezelfde leeftijd hebt.

Overlevingstips peuters

Is je kind nog net geen kleuter, dan is dit de fase die voor moeders nog al wat uitdagingen met zich mee brengt wanneer je een speelparadijs bezoekt. De kans is groot dat je minimaal één keer het volledige klimgebeuren mee door moet. Tips;

 • Ben je juist weer trots op je figuur, een jurkje, rokje of skinny spijkerbroek is onverstandig. Het betere klimwerk doe je in een stretch broek, losjes vallend shirtje en sokken (of op je gympies in van die vreselijke blauwe slofsokken/overschoenen). Haren vast!
 • Contact met andere ouders is bijna onmogelijk, want zij zitten of bij/in de ballenbak of ‘relaxed’ aan een tafeltje. De moeders in het klimrek zijn zeker niet uit op een praatje, zij proberen zich net als jij met pijn en moeite door het klimgevaarte te verplaatsen zonder zich rot te zweten (Check; doe deo in je tas!). De grootste kans op gezelligheid bereik je door samen te gaan met een moeder met een kind in dezelfde fase. Dit is echter ook een valkuil! De ‘Oh kan jouw kind dat nog niet zelf?’ en ‘Oh is die van jouw nog niet zindelijk?’ met een nep meelijwekkende blik, liggen op de loer. No worries, iedere moeder ie zegt ‘dat doet die van mij nou nooooit, wat rot voor je’ heeft haar eigen kruisje op haar huisje. Geen moeder is perfect, geen kind is perfect (ja ja die van jou is echt de leukste)
 • Ook nu is het verstandig extra kleding voor je kind mee te nemen. Zelfs de zindelijkste kinderen hebben er nog wel eens moeite mee om terwijl ze zich hoog in het klimrek bevinden, het op te kunnen houden tot ze weer beneden zijn. (Check; doe desinfectie spul voor de handen in je tas)
 • Ben je zelf geen klimmer of kun je niet wachten tot deze fase voorbij is, neem dan de oppas mee, een kindloze tante, een ouder buurmeisje, …
 • Ook voor deze leeftijd geldt; twee uur is lang genoeg.

Overlevingstips kleuters

Is je kind kleuter, dan kan de vlag bijna uit! Je moet nog wel duidelijk in het zicht zitten, maar mee klimmen is niet meer nodig. Je hoort nog wel duizend keer ‘mam, mam, mammaaaa’, waarna je omhoog moet kijken, lachen, duim omhoog en een zwaai … maar is het mogelijk om met een andere ouders een soort van gesprek te voeren. De moeders die in/bij de ballenbak zitten kijk jij nu meelijwekkend aan en geef je een bemoedigend knikje (doen hoor, dat geeft ze een goed gevoel). Moeders die verhit uit het klimgebeuren komen kijk je stiekem glimlachend na, juichend dat je die fase voorbij bent (een bemoedigend kinkje naar deze moeders kun je juist beter achterwege laten).

 • Kleding, haar, sieraden, … het is allemaal weer mogelijk. Het blijft warm, dus combineer dat leuke shirtje dat je zo goed staat met een jasje die je uit kan doen. Bedenk wel, met hoge hakken in de blauwe stofsokken ga je op je snufferd als je niet uitkijkt.
 • Het nijpende moment ligt in deze fase bij het vertrek! Vermoeidheid, kleurstoffen, de herrie en oververhitting eisen hun tol. Al heb je een half uur van tevoren, twintig minuten van tevoren en tien minuten van tevoren duidelijk aangegeven dat jullie zo gaan, je net nog zo vrolijke kind maakt plaats voor draak van een puberkleuter. ‘ik wil nog niet naar huis’ gaat over in ‘ik heb nog geen ijs gehad’ en dan via ‘waarom gaan we nu al naar huis’ over in ‘jij bent de stomste moeder ooit’. Nu word jij meelijwekkend aangekeken door de moeders met hun peuter die ze met een soepstengel tevreden in hun buggy zetten en naar huis gaan. Keep it cool, ga deze discussie niet aan. Geef je kleuter gelijk dat het stom is dat jullie naar huis moeten maar dat het speelparadijs zo dicht gaat. Met een ‘we gaan snel weer’ haast je je naar buiten. Jaaahh frisse lucht.

Overlevingstips pre-pubers

Wanneer je kind boven de acht is dan kun je nog een jaar of twee naar het speelparadijs voor dat het als ‘saai’ wordt betiteld. Je stationeert jezelf met een boek, laptop of tablet op een rustig plekje (het is even zoeken maar ze zijn er echt). Je hoeft niet meer in het zicht te zitten want je kind weet jou wel te vinden. Begeleiding naar het toilet is niet meer nodig, hulp bij het klimmen niet, zelfs niet bij het halen van eten of drinken (mits toegestaan door het speelparadijs). In theorie zou je zelfs weg kunnen gaan, want het laatste wat je kind wil wanneer hij speelt met andere kinderen is een moeder die om aandacht vraagt. Uiteraard doe je dat niet, al was het maar omdat ze er alleen echt niet inkomen, … echt niet.

In welke fase je je ook bevindt samen met je kind, hij vindt het er fantastisch en dat zorgt ervoor dat je het zelf ook leuk vindt. Zeker niet bij binnenkomst, maar wel wanneer hij met een big smile naar je lacht.

Overlevingstips algemeen

 • Ga je met meerdere kinderen, hang dan jassen bij elkaar (nog handiger is om ze in de auto te laten) en zet schoenen bij elkaar. Zo voorkom je zoekgeraakte items die bij vertrek voor stress zorgen bij moeder en kind
 • Zorg dat je kinderen niet te warm gekleed zijn. In blote bast door het speelparadijs is not done, maar in een hemd kan prima.
 • Zie je echt op tegen de herrie, neem dan van die speciale oordopjes mee die ze ook voor concerten gebruiken. Daarnaast is het raadzaam om vooraf te informeren hoe de geluiddemping is geregeld, dit verschilt namelijk per speelparadijs.

spelekids

Bij ons in de regio (’t Gooi) ben ik fan van Spelekids in Loosdrecht. Niet alleen is het een lichte overzichtelijke ruimte, de faciliteiten voor ouders zijn ook goed verzorgd; lekkere meergranen bol met brie, gratis wifi. Ook kan je merken dat ze veel aan geluiddemping hebben gedaan. Spelekids zegt hierover zelf; “We vonden dit een belangrijk onderdeel tijdens het bouwen van het speelparadijs. Het is bij veel speelparadijzen een ondergeschikt ‘kindje’. En wij vonden het erg belangrijk juist omdat kinderen inderdaad heel veel geluid kunnen produceren. We hebben ons laten adviseren door een gespecialiseerd bedrijf, Lambri uit Lelystad. We hebben een geluidsplafond laten installeren van 325 m2 en geluidspanelen (125 m2) aan de zijkant laten plaatsen. We hebben er zoveel mogelijk aan gedaan om het geluid zoveel mogelijk te dempen”. Niet omdat ze bang waren voor boze buren, want het speelparadijs is onderdeel van de Avonturenfabriek dat op een klein industrieterrein staat, maar bij slechte geluid demping worden kinderen onrustiger, het is slecht voor het gehoor en ouders moeten het er ook prettig vinden.

Heb jij tips?

Uiteraard zijn wij benieuwd naar jullie tips om van een speelparadijs geen speelafgrijs te laten worden. Geef ze door want we zijn er om elkaar te helpen toch!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here