Blog : Magie, bestaat dat echt?

0
1049

Het leven wordt veel rijker op het moment dat er een drie jarige rondhuppelt in huis. De fantasiewereld is zeer fascinerend. Aangezien onze oudste zoon net een boel veranderingen doorgemaakt heeft, speelt er een hoop in zijn kleine koppetje.

Zo gaan wij tegenwoordig ongeveer een keer per week naar het ‘donkere’ bos, waar ook de boze wolf en de boze aap woont. Het is geen donker bos, maar een park met veel bomen, want in Greenwich (bijna hartje Londen) zijn geen donkere bossen. Het is er trouwens prachtig, ik praat over Shooters Hill. Na een beste klim, niet voor getrainde bergwandelaars, maar wel voor families met een tandem buggy, kan je genieten van een zeer mooi uitzicht de stad uit.

Er woont ook geen boze wolf en zeker geen een die zes geitjes eet of een grootmoeder en roodkapje. En toch lopen we zo zacht mogelijk door het ‘donkere’ bos, zodat de boze wolf ons niet kan horen. Onze middelste van twee doet gezellig mee en zegt om de minuut: ‘Mama, ssst, de boze wolf mag ons niet horen’. En dan met zijn vingertje voor zijn mond.

Ik heb nog nooit van een boze aap gehoord, maar dat is een fantasiefiguur gemaakt door Teun. Waarop hij natuurlijk heel stoer zegt: ‘Mama, ik ben niet bang voor de boze wolf, maar wel voor de boze aap.’ Natuurlijk jongen, maar zolang sterke papa bij ons is, kan er niets mis gaan.

Toch zijn ze niet bang genoeg om het bos te vermijden, want ze willen graag weer op avontuur. Ook wil onze grote jongen heel graag een waterval zien. Nu ben ik ook gek van watervallen. Het is altijd avontuur om er naar toe te gaan (of enge bergweggetjes, of een chaotische wandeling of het is aan de andere kant van de wereld) en dan aangekomen dondert het water hard naar beneden. Eerst vraagt hij wat een waterval is.

Hoe leg je dat uit? Water dat van een grote berg of rots naar beneden valt is het geworden. Vervolgens wil meneer naar de waterval toe. Dat gaan we zeker een keer doen. Zijn volgende vraag is dan: ‘staat daar dan ook de pot met goud, mama?’

Hard nadenken, waar heeft hij dat nu weer vandaan. Ja, uit een filmpje van Alfred J. Kwak. Via een van de mooiste uitvindingen ter wereld, kunnen we in Londen ook gewoon filmpjes van Alfred J. Kwak bekijken. Lekker nostalgisch.

‘Mama, is er dan ook een regenboog bij de waterval? Ik wil zo graag een regenboog zien en dan aan het einde naar de waterval toe om dan de pot met goud te zien. Nee, mama, die mag je niet meenemen, je mag alleen kijken naar de pot met goud.’ Heerlijk toch!

Het ‘magisch denken’ is ons huis binnengedrongen. Alles in de wereld is mogelijk en een hoop dingen kunnen ook echt. Zo bestaan er kabouters, maar ook enge reuzen en heksen. Er zijn tovenaars die kikkers in stenen veranderen. Het is een fase voor kinderen (meestal tussen 3-6 jaar) waarin ze nog moeilijk onderscheid kunnen maken in werkelijkheid en fantasie.
Naar mate ze ouder worden, kunnen ze dit beter. Het kan beangstigend zijn dat er een heks is die je kan betoveren, dus uitleg voor het slapen gaan is belangrijk. Maar het is ook erg genieten van alle verhalen ze meenemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here