Blog : Hallo zwemles, daar zijn we weer!

0
3958

Wanneer je na het lezen van de titel een blog verwacht met een klaagzang over ‘veel wachten’, ‘warm’, ‘dreinende kinderen’ en ‘hoge kosten van de zwemles’, dan kun je nu wegklikken, want dat zal je van mij niet horen. Aangezien wij vlakbij het water wonen (zoals op veel plekken in Nederland) is niet kunnen zwemmen geen optie. Onze omgeving is prachtig, maar ook doodeng wanneer je kinderen hebt. We zijn dan ook zo vroeg mogelijk met zwemmen begonnen, van babyzwemmen naar dreumeszwemmen naar spetterles (ouder-kind zwemmen) en toen op voor die felbegeerde eerste echte zwemles. ‘Felbegeerde eerste echte zwemles’… een deel van jullie zal nu verbaasd kijken. Ik weet het, er zijn veel ouders die totaal niet uitkijken naar de zwemlessen van hun kind. Mijn grote geluk is dat onze kinderen van zwemmen houden en dat onze oudste het dus als stoer zag dat hij voor zijn A-diploma mocht beginnen.

Ben jij wel zo’n moeder die de zwemles een kriem vindt, dan ga ik nu iets zeggen wat je ongetwijfeld niet blij van zal worden; jouw afgunst is voelbaar voor je kind en zorgt ervoor dat je kind minder zin heeft in zwemles. Voelt het voor jou als een ‘moetje’ dan ervaart jouw kind dat ook zo. Terwijl die zwemles levensreddend is. Vanaf dat je zwanger bent wil je je kind beschermen tegen alle gevaren, dat kun je niet, maar je kan je kind wel proberen de juiste handvaten aan te reiken om veilig te blijven. Eén van die handvaten is zwemles!

Heb je er al aan gedacht dat zwemles een ideaal momentje is voor jezelf! Dus ‘be happy right where you are!’ en maak er iets voor jezelf van!

Be Happy right where you are

Mama time

Zie de zwemles als mama time, die je zo prettig mogelijk gaat invullen;

> Ben je bij jullie zwembad verplicht om naast het bad te zitten, zorg er dan voor dat je luchtig gekleed bent, een flesje water bij je hebt, iets te lezen, … Je hoeft echt niet drie kwartier lang naar je kind te staren. Leg aan je kind uit dat je daar zit omdat als hij moet plassen, jij dan mee kan. Dat je echt in de gaten houdt hoe goed hij zijn best doet, maar dat je ondertussen ook even een mama momentje neemt met je boekje en dat je hem daarna met jullie allerzachtste handdoek weer zal afdrogen en met een dikke knuffel weer mee naar huis neemt. Gaat je kind daar echt niet mee akkoord, dan kijk je wel fulltime, maar in gedachten mag je ook ergens anders zijn. Bedenk hoe je je weekend in wil gaan vullen, bedenk een creatieve oplossing voor probleem op je werk, doe ademhalingsoefeningen, enzovoort. Lekkere roddelen met een mede ouder op de bank kan trouwens ook heel verfrissend werken of wat denk je van een muziekje luisteren via je mobiel met oordopjes terwijl je naar de vorderingen van je kind kijkt. Beetje up tempo muziek en gegarandeerd dat je je na de zwemles beter voelt als daarvoor.

> Mag je bij jullie zwembad niet naast het bad zitten, dan ga je in het restaurant zitten en neem je lekker een kop thee (een wijntje is helaas not done). Heb je nog een spruit rondrennen, dan geef je deze ook wat te drinken en een koekje, die je gewoon mee van huis kunt nemen. Veelal zijn er andere kinderen en anders neem je geheel onverantwoord iets digitaals te spelen mee voor je kind. Het gaat erom dat je in de zwemles tijd iets doet wat jij leuk vindt binnen de mogelijkheden die je hebt. Wil je graag een spelletje doen met je andere kind, dan neem je dat mee. Ben je een goed boek aan het lezen, hup stop die in je tas. Mediteren kan overal. Of spreek met die vriendin af die je maar weinig spreekt dat je haar tijdens de zwemles belt (de tijd is om voor je het door hebt, volgende week weer bellen?). Nog je laatste e-mails verwerken lijkt misschien geen goed gebruik van je quality time voor jezelf, maar wel als je bedenkt dat je daardoor je werk af hebt en ’s avonds op de bank kunt ploffen. En wat is er mis met kletsen met andere moeders. Lekker mopperen op hoe lang het duurt om het zwemdiploma te behalen, dat het zo’n gedoe is dat aan- en uitkleden, dat tijd zo onhandig is en dat je maar zo weinig feedback krijgt over de voortgang.

Weggaan terwijl je kind zwemles heeft is wat mij betreft geen optie. Ik wil in de buurt zijn voor het geval er zich een onverwachte situatie voordoet (vallen, tegen de kant zwemmen, bloedneus, buikpijn). Maar dit is wel voor iedere moeder en voor ieder kind anders. Weet je zeker dat jouw kind hier totaal geen moeite mee heeft, dan kun je een klein boodschapje doen of buiten in de zon zitten.

Is de zwemles een wekelijks terugkerende ramp omdat je er altijd met een huilend kind naar toe gaat. Dan is een beetje omkopen best toegestaan. Eet iets lekkers na de zwemles, laat je kind een super gave zwembroek uitzoeken, verdien een kruisje bij iedere keer niet huilen en spaar voor iets leuk, … get the picture? Maak het zo leuk mogelijk, want hoe relaxter jouw kind naar de zwemles gaat, hoe meer jij van je mama time kunt genieten.

Berusting; leren zwemmen kost tijd

zwemmenkosttijdBerust je er in dat goed leren zwemmen tijd kost. Ik hoor regelmatig moeders die zeggen ‘hij is ál 1,5jr voor zijn A-diploma bezig’. Dat zeggen ze waar hun kind naast staat, daar gaat het zelfvertrouwen van hun kind (funest, nu duurt het nog drie maanden langer dat hij mag afzwemmen).

Het maakt helemaal niet uit of je kind er 1 jaar 1,5 jaar of zelfs 2 jaar over doet, want blijven zwemmen moet je kind toch. Alleen een A-diploma is niet voldoende voor je kind om zichzelf te kunnen redden wanneer hij volledig aangekleed op een koude winderige dag in het water valt.

Je kan die zwemles ook zien als een sport die je kind beoefent, naar sport ga je toch ook gewoon iedere week? Je hoort mij niet zeggen dat zwemles goedkoop is, maar iedere andere sport kost ook iedere maand geld. Er is geen moeder die zegt ‘tjemig mijn kind zit nu al 1,5 jaar op voetbal en hij kan nog geen goal maken’ of ‘mijn dochter zit al een jaar op ballet en kan nog geen pirouette’. Bij geen enkele andere sport is het verwachtingspatroon van ouders zo hoog als bij zwemles.

Zwemles is niet alleen leren zwemmen, het is ook gezond voor het lijf van je kind! Goed voor de motoriek, goed voor de spieren, goed voor de afvoer van afvalstoffen, goed voor het uithoudingsvermogen en het helpt tegen obesitas. Je kind wordt geleerd op zijn beurt te wachten en te luisteren terwijl er minimaal nog 10 kinderen aandacht van de badmeester willen. Ze moeten met hun oren luisteren, met hun ogen kijken en alles omzetten naar op de juiste manier de zwemslagen maken. Dat is sport!

Tips van ouders

Uiteraard zijn we benieuwd naar jouw tips voor ouders die moeite hebben met de wekelijkse zwemles! Doorgeven kan via het onderstaand reactie formulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here