Blog : Grijze Haren

0
1409

Als parttime werkende moeder van twee jonge kinderen (3 en 6), met een kleine schare aan huisdieren, twee vrijwilligers functies, klassenmoeder en een lichte vorm van smetvrees, denk ik dat je mij als een druk persoon kunt betitelen. En zo het geschiedde het dat ik onlangs, net na mijn 37e verjaardag, totaal onverwacht de eerste grijze haren ontdekten. Niet één grijze haar maar ook meteen meerdere. Hoe deze tussen de high lights van de kapper door waren gepiept is mij een raadsel, maar het feit was daar. Alsof ze opeens ’s ochtends bedacht hadden ‘nu komen we zijn allen tegelijk tevoorschijn, 3-2-1 tadaa’. Ik had ze eerder kunnen ontdekken, maar vorig jaar waren ze er echt nog niet, dat weet ik zeker … toch.

Ze er allemaal uittrekken is dus geen optie en ik meen ook gelezen te hebben dat dit zelfs averechts werkt. Net als ik bij het doodmaken van een spin bang ben dat al zijn vriendjes zich komen wreken, ben ik bij het uittrekken van grijze haren bang dat ze viervoudig terugkomen.

Begin bij de bron

Grijze haren die door mijn door een kapper gekleurde haren heen piepen, dan is het zaak mijn kapster te raadplegen … en Google, ik raadpleeg altijd Google.

Mijn kapster Anita Ritmeester van Anita’s Haar & Visagie Expres legt mij uit dat grijze haren ontstaan doordat de pigmentcellen geen pigment meer produceren. Dit wordt grotendeels bepaald door erfelijkheid en is onomkeerbaar.

Grijs haar is onomkeerbaar

Van Angela El Mrini van Kapsalon Be Beautiful begrijp ik dat je naarmate je ouder wordt je minder pigment aanmaakt, hierdoor worden je haren geleidelijk aan grijs. Erfelijkheid speelt een grote rol, maar ook stress of een langdurig slecht eetpatroon.

Google leert mij dat mijn angst dat er meerdere grijze haren terugkeren wanneer ik ze eruit trek, uiteraard ongegrond is; ieder haarzakje op je hoofd bevat maar een haar, dus als je die eruit trekt dan komt er ook maar een haar voor terug, welke dan ook weer grijs zal zijn. Onbegonnen werk dus.

Oorzaken

Erfelijkheid – beide kapsters geven dit als een mogelijke oorzaak. Hoewel mijn vader al jong kalend was, waren zijn haren niet grijs en ook mijn moeder was voordat ze het kleuren bij de kapster ontdekte vrij van uitgeputte haarzakjes.

Ongezond eetpatroon of ondervoeding – Die oorzaak kan ik ook wegstrepen. Gezond eten is mij met de paplepel ingegoten, mijn stroopwafelverslaving is mijn enige ongezonde uitspatting. Als je mijn gespuis thuis vraagt ‘wat is mama’s lievelingseten’ dan roepen ze in koor ‘sla’.

Medische reden – Ai dat is er een waar ik liever niet over nadenk. Een moeder kan gewoonweg niet ziek zijn. Maar ik steek mijn kop niet in het zand. Als je denkt dat er iets niet goed is in je lijf, dan ga je naar de huisarts en dan zorg je ervoor dat je wordt doorgestuurd. Dus deze kan gelukkig ook van het lijstje wegstrepen.

Gelukkig ik kan direct nog een oorzaak wegstrepen; drugs.

Dan blijft er dus eigenlijk maar een oorzaak over; stress!

Erfelijkheid, voeding, medisch, stress

Heeft mama stress?

Nee dat kan toch niet, ik ben druk maar stress, nee toch. Ik begin naarstig terug te denken naar stressvolle situaties. Ik denk aan bloedneuzen en de vele kapot gevallen knietjes. Nee daar blijf ik altijd aardig rustig onder. In de vensterbank staan? In de buurt komen van het fornuis? Nee ze zijn nu op een leeftijd dat dat ze eindelijk beginnen te begrijpen. Ik heb hooguit een punthoofd gekregen van het honderd keer vertellen.

En dan opeens, of er een luikje in mijn brein open gaat, stromen de stressverhalen als vanzelf door mijn hoofd. Ons dochtertje die op haar spiksplinter nieuwe driewieler, je weet wel zo’n hele schattige met roze en madeliefjes, mandje voorop, witte zijwieltjes, opeens de drukke weg oversteekt. Zo de stoep af en dan volledg van de ene naar de andere kant omdat ze niet wist hoe te remmen, om vervolgens hard huilend zo weer over te rennen. Check, mega stress. Zoonlief had een bal hoog in de haag geschoten en besloot op de plastic tuinbak te klimmen. Even een sprongetje erbij dan kon hij vast net bij de bal. Krak dwars door de ogenschijnlijk harde deksel met meerdere flinke sneëen in zijn been als gevolg. Dat bleek na schoonmaken (dettolspray is echt top!), gelukkig mee te vallen, maar dat zorgde toch zeker voor een paar minuten stress.

mama_in_stress

Oh en dan die keer dat we rond sinterklaastijd in de Bijenkorf in Amsterdam aan het winkelen zijn. Mijn man shopt op de herenafdeling en ik ga met de kinderen bij sinterklaas kijken. Het is ongelooflijk druk, zo staat mijn zoon naast me en zo is hij weg. Er staat een beveiligingsbeambte, die ik met paniek in mijn ogen, dat kan hem toch niet ontgaan zijn, vraag of hij mijn zoontje gezien heeft. Fel oranje donsjack, kan niet missen. Zonder zijn gezicht uit een strakke plooi te halen of enige vorm van hulpveraardigheid te tonen, verteld hij dat hij niets gezien heeft. Met de buggy manouvreer ik tussen de mensenmenigte door, ondertussen probeer ik mijn man te bellen die natuurlijk niet opneemt. Stress, stress, stress. Ik vind hem bij zijn vader. Waar maak je je druk over. Zoonlief; ‘ik ben toch gewoon hier mam’. Manlief; ‘hij was gewoon bij mij’.

Ook maak ik wel eens een verkeerde inschatting. We komen aan bij een nieuwe speeltuin, ik denk vanaf de ingang alles te kunnen overzien en ik ga er ten onrechte vanuit dat het veilig is voor kleine kinderen. De kids spelen, ik check mijn mail, we drinken wat en dan pas ga ik ook mee naar binnen. Waar ik erachter kom dat er achter een heuvel een diepe sloot loopt met een doodeng bruggetje. Zoonlief; ‘oh mam ik heb gewoon haar hand vastgehouden de eerste keer’. Slik, dit had echt fout kunnen aflopen. Definitely een stresssteek.

Twee-stappen plan

Snel stop ik mijn hersenspinsels, het is duidelijk, mijn grijze haren zijn door stress veroorzaakt. Hoe ga ik dat in de toekomst voorkomen? Ik had al gemeld toch, twee kinderen, dierenboel, carriére… Ik schakel van acceptatie dat het ‘kansloos’ is naar het worden van een trendvolger ‘vrouwen met grijs haar (Granny hair, 50 shades of grey hair)’ naar een oplossing that fits me; afspraak bij mijn kapster maken.

50 shades of grey hair is de trend

Anita vertelde me al dat je grijze haren alleen wegkrijgt door te verven. Angela voegde daar aan toe om een volledige dekking te behouden, de uitgroei na 4 tot 6 weken moet worden bijgewerkt. Voor nu is een kleurspoeling gelukkig nog afdoende (bij totaal grijs haar dekt dit slechts 50% van de grijze haren). Beide dames vertellen mij dat wanneer je echt volledig grijs bent je ook gebruik moet maken van de juiste verzorgingsproducten aangezien de grijze haren stugger en droger voelen dan normaal haar. Anita noemt zelfs een speciale grijze haren shampoo, maar zo ernstig is het gelukkig nog niet.

Ik functioneer het beste wanneer ik meerdere ballen tegelijk in de lucht moet houden, maar om mijn leven toch water minder stressvol te laten verlopen vraag ik ook advies aan Personal Vitaliteit coach, Marieke Proper. Zij verwoordt het heel mooi;

“Als grijze haren al door stress komen, dan moet ik helaas stellen dat de meeste stress die we ervaren niet ontstaat vanuit stressvolle gebeurtenissen, waarin we vaak juist heel doortastend handelen, maar voorkomt uit onze angstige gedachten. Alles dat mogelijkerwijs kan gebeuren. Constant op je hoede zijn, overal de gevaren van inzien, want stel dat – en als dit. Ook maken we ons vaak heel erg zorgen om anderen, waar het ogenschijnlijk niet goed mee lijkt te gaan. Onze ‘kopzorgen’ bezorgen ons waarschijnlijk de meeste grijze haren”.

Klopt, vanaf het moment dat je voor het eerst zwanger bent ben je nooit meer 100% zorgeloos, maar veelal reageer je juist heel adequaat op momenten dat het er echt op aankomt.

Marieke voegt hier nog aan toe; “Verleg je focus naar vertrouwen en dankbaarheid voordat wat er is en allemaal wel goed kan gaan … ”. In mijn geval vertaal ik dat naar meer loslaten en niet alle touwtjes in eigen hand willen houden. Moeder ben je 24-7, maar dat betekent niet dat je niet af en te de zorg even over kan dragen. Ik word nog eens wijs op mijn grijze oude dag!

Let_it_go

A la Frozen; let it go, let it go

En jouw (figuurlijke) grijze haren? Waar worden die door veroorzaakt?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here